De Duitse economie is in 2024 voor het tweede jaar op rij gekrompen. De grootste economie van Europa kromp met 0,2 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van voorlopige cijfers.

In 2023 liet de belangrijkste handelspartner van Nederland al een krimp zien van 0,3 procent. De laatste keer dat de Duitse economie twee opeenvolgende jaren kromp was in 2002-2003.

Economen hadden voor heel 2024 ook gerekend op een krimp met 0,2 procent. Het is de tweede keer sinds 1950 dat de Duitse economie twee jaren op rij is gekrompen. Destatis maakte ook een schatting voor het vierde kwartaal van 2024 bekend. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde het Duitse bruto binnenlands product (bbp), de maatstaf voor economische groei, met 0,1 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Economen hadden hier gerekend op een groei met 0,1 procent.

Duitse exportmotor hapert

De Duitse economie is het afgelopen jaar grotendeels stilgevallen. Na een marginale groei in het eerste kwartaal daalde deze in het tweede kwartaal en groeide deze slechts licht in het derde kwartaal. Duitsland kampt onder meer met afnemende vraag uit China en een stijging van het aantal faillissementen.

De vooruitzichten voor de Duitse export zijn ook somber, gezien de problemen in de belangrijke autosector en chemische industrie. De zwakke consumentenvraag en de hoge energieprijzen worden ook gezien als een belemmering voor de Duitse economie in 2025.

De Bundesbank verlaagde in december al de verwachtingen voor de Duitse economie. De centrale bank voorziet voor dit jaar een groei van slechts 0,2 procent. Eerder rekende de Bundesbank nog op een groei van 1,1 procent in het nieuwe jaar. Ook waarschuwde de centrale bank voor een mogelijke nieuwe krimp in 2025 als de Verenigde Staten onder president Donald Trump importtarieven gaan invoeren op Europese goederen. Als Duitsland inderdaad in 2025 voor het derde jaar op rij krimpt, zou dat voor het eerst zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bovenop de zwakke economie komt de instabiele politieke situatie in Duitsland. De Duitse regeringspartij FDP trok in november zijn ministers terug uit de coalitie, waardoor het kabinet is gevallen. Duitsers moeten daarom op 23 februari weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

LEES OOK: Deze lichte, Duitse tank moet Oekraïne in staat stellen om in eigen land hightech gevechtsvoertuigen te produceren